Då och då händer det att allt stämmer och man hittar rätt. Det är kanske inte så ofta, men det är ju hela tiden det man strävar efter som torrflugefiskare. Att hitta rätt fluga mm. Hur många gånger har man inte stått där och fisken vakar men nog ratar de allt vad man presenterar för dem. Desto större lycka när man lyckas hitta rätt.

Jag har fått flera rapporter under den gångna veckan om just det fenomenet i Björngylet. Fisken har vakat men vill inte hugga. Jag stannade till där ett par timmar i går kväll och gjorde ett försök. Jodå, det var en del fisk i gång och vakade. Prövade lite olika flugor och metoder och rätt vad det var så hittade jag rätt. hade ett fantastiskt torrfluge fiske. Hade nog kunnat kroka och drilla hur mycket fisk som helst, men efter 5 stycken (alla återutsatta) så satte jag mig ner och njöt av den fantastiska kvällen. Vaken avtog också efter kl 20 rejält även om det var en och annan aktiv fisk även senare.

Här är några erfarenheter som jag la märke till i går kväll för lyckat fiske. jag började först med en lite buskigare sälhårskläckare som brukar vara bra i storlek 10. Fisken ratade den. Bytte ner mig till en sparsamt bunden F-fly no hackle. Fisken visade intresse men vände utan att ta. Gick då ner från storlek 10 till 12 i krokstorlek, samt från 0,20 till 0,17 i tafs. Jag lät också bli att fetta in tafsen de sista 20 centimetrarna fram till flugan. Har märkt att det alltför ofta gör all skillnad i världen. Sen kör jag alltid med fluocarbon som tafsspets. 

Bingo! Plötsligt small det så fort en fisk fick syn på flugan. Var lite för het och gjorde mothugg lite för snabbt några gånger. Reflexer, ni vet. Men sen tog jag det lugnare och då fastnade de.

Jag tror inte flugmönstret var det som var avgörande igår. Däremot är jag övertygad om att tafstjockleken och flugstorleken spelade roll. För stor och buskig fluga ratades. En liten sparsmakad fluga kombinerad med tunn tafs är det som gäller. Åtminstone var det så i går kväll.

En annan sak som vi har märkt de sista veckorna är att en del regnbåge, men framför allt öring gör raider in bland småmörten och tar dem. Jag såg det flera gånger själv i går kväll i Björngylet. Peter har fått flera Öringar framförallt, på sina gäddmeten. Det borde innebära att den fisken hugger på lite större fisklika streamers. Så varför inte prova det också?

Håkan