Så är vi då redan på väg mot en av de största fiskemånaderna – Maj! Förr var det egentligen då som fiskesäsongen började. Kristi himmelsfärdsdagen brukar ju kallas ”Första Metardagen”, och det signalerade ju att fiskesäsongen startar för året. Nu för tiden är vi bortskämda med att vintern lämnar oss allt tidigare och därmed får vi tidigare fiskestart.

Nu är det några veckor sedan islossning och april månad har varit fullt fiskbar. Emellertid har det varit en ganska kall vår i år. Långa tider fruset på nätterna och fint blankväder på dagarna. Allt detta försenar ju insektslivet och därmed också ytaktiviteten på fisken. Fisket blir annorlunda. Köldstela fiskar står stilla på botten och kan vara svåra att hitta. Det ställer lite större krav på fiskaren. Naturligtvis är det många som då inte knäcker koden och hittar fisken. Fisket upplevs svårare. Det har varit lite så under April månad. Inte så enkelt för en del, medan andra lyckats bra.

Men det går framåt. Vi märker en tydlig utveckling i fiskens huggvillighet bara under sista veckan. De senaste dagarna känns det lite som islossning på fiskefronten. Fångsterna har sakta ökat för att den senaste tiden blivit riktigt bra. Mycket fisk rapporterad, och de man pratar med verkar få fisk. Insektslivet har också börjat på allvar. Det är en väldigt bra indikator på våren. Insektslivet och fiskens aktivitet hör ihop. De följer varandra.

Nu har vi en härlig fiskemånad framför. Maj är för många favoritmånaden på året rent fiskemässigt. Själv ser jag verkligen med förväntan fram mot det. Är fiskesugen, och som många av er vet så är det torrflugefisket som hägrar.

Välkomna och väl mött framöver….

Håkan