Peter och jag var på utryckning i natt. Vi hittade ett gäng som höll till nere vid Vielången  som var synnerligen misstänkt. Så vi smög oss på dem och iakttog dem under en längre tid. Men tji fick vi! De grillade bara. Såg riktigt mysigt ut. De sjöng och skrattade. Hur vi än spanade så fanns inga spön att se någonstans. Så vi lämnade dem i godan ro utan att störa. De märkte oss aldrig.

Vi hade inte heller hjärta att köra bort dem från vår koja och grillplats. Det är ju ingen allmän plats och vi är inte så förtjusta i nattliga besökare utanför fisketider. Men det var ju Valborg och de störde ingen…..

En annan sak jag funderat på den senaste veckan är det här med fiskeetik? Anledningen är några incidenter jag själv råkat ut för på kort tid. Jag kom ner till Flugströmmen efter middag för någon vecka sedan. Hade en vän som fiskade där och tänkte göra honom sällskap ett par timmar.

Det första jag stötte på var en fiskare som var arg på en annan fiskare. han var irriterad på att en fiskare parkerat på bron nedanför kojan. Han hade tydligen stått på samma ställe hela förmiddagen utan att flytta sig. Jag tänkte lite nonchalant i min skalle att göra så är ju bara dumt av den som gör det, för då får ju de andra första tjing på resten av strömmen.

Men det visade sig att det i poolen nedanför stod 5 fiskar på lit de parade, och personen ifråga gav sig inte förrän han hade drillat och vänt på allihop. Därav var de andra irriterade. Han lät ingen annan få komma till. Det där är ingen bra fiskeetik.

Senare samma dag så fiskade jag och min vän långt upp i strömmen. Efter ett tag så satte vi oss på en bänk och pratade lite. Det kom en man och gick förbi oss och fortsatte upp mot pumppoolen. Vi reste oss och skulle börja fiska igen. Jag tänkte gå tillbaka upp och fresta en fisk jag hade haft efter flugan någon halvtimme tidigare. Jag går upp mot nacken när jag plötsligt ser mannen komma gående nerströms på andra sidan. Han hade gått runt och siktade in sig på nacken jag var på väg till. Jag avvaktade lite för att se vad han hittade på? Han stövlade ner till nacken och satte sig på en stol och började fiska nerströms, lyckligt omedveten om att han säkert skrämde fisken som stod någon meter utanför där han satt. 

Då tänkte jag att jag går förbi upp till nästa lilla pool och fiskar av ett par intressanta partier där. Sagt och gjort. Hade inte mer än börjat då personen i fråga vänder sig om och börjar febrilt kasta uppströms i den poolen jag fiskade i. Jag blev rätt paff. Antingen hade han ingen som helst fiskeetik eller så ville han markera för mig att han paxat bägge poolerna. Jag vet inte? Grejen för mig är att jag flyttar mig gärna för våra kunder. Vill någon fiska där jag står så behöver de bara be mig. Så det gjorde mig inget. Jag flyttade. Men, jag tänker på om det hänt någon annan? Ett under att det inte blir slagsmål vid våra fiskevatten?

I söndags kväll fick jag ett par timmar över och tog flugspöt och landade vid Dammets Gyl. Jag var helt ensam vid sjön och det är så jag helst vill ha det när jag fiskar. Inte så att jag är asocial eller har något emot andra fiskande, men när jag fiskar för egen skull, så att säga, så är jag ensamvarg.

Jag hade ett intressant fiske utan att fånga något. jag hade gått över till andra sidan och det var en fisk som patrullerade strandkanten och gjorde utfall mot småmörten. Troligtvis en öring. Men mina nymfer struntade han i. Efter en stund så kom det en pappa med sin son och började rigga sina spön. Inga problem. Tror ni inte att de börjar gå runt sjön och pappan ställer sig på bryggan bredvid mig en 10-15 meter bort. Han gör inget fel egentligen. Vi pratar lite och han är jättetrevlig. Men för mig var fisket över. Det enda jag reagerade på är att om hela sjön är tom på folk, varför går man och ställer sig precis bredvid någon annan och fiskar? Jag packade ihop och åkte någon annanstans. Jag gör så. Inte för att vara otrevlig, men jag söker lugn och ro när jag får chans att fiska.

Oavsett, så reagerar jag lite på hur vi beter oss som fiskare? Ibland tror jag det är så att vi inte tänker oss för. Jag har säkert också trampat fel någon gång utan att veta om det? Fast jag skulle vilja uppmana oss alla att visa lite hänsyn till varann. Med sunt förnuft kommer man långt. Behandla dina medfiskare som du själv vill bli behandlad!

Håkan