I detta tropiska klimat vi drabbats av är det som det är med fisket. Sjöarna ligger dagtid som döda. Inga kläckningar, ytterst lite ytaktivitet. Man kan väl kalla det bottenfiske i dubbel bemärkelse. Alltså, det är fiske på bottnen som gäller om man vill ha fisk.

För en flytline-entusiast som jag som gått och längtat efter vak hela vintern är det rena öknen. Känner mig helt snuvad. Först is och ryss-vinter och sen fullt tropiskt klimat en vecka senare. Inte tar den slut heller.

Men det går att ta fisk här. Man hade faktiskt ett riktigt bra fiske i går i lilla Kroksjön, men det är bottenmete med powerbait som gäller. För flugfiskaren är det samma visa. Ner på botten med sjunklina och gärna små nymfer. Hade en gäst här förra veckan som påstod att han haft sitt bästa fiske här någonsin. Jag såg ut som en fågelholk när han berättade det. Det visade sig att han kört med sjunklina, 0,16 i tafs och små guldskallenymfer i stl 14 med sakta, sakta intagning. Det gäller med andra ord att komma på trickset.

Bäst fiske här just nu är på morgonen. Det lönar sig att sätta igång vid 4 på morgonen och fiska fram till ca 9 på förmiddagen. Ni som absolut vill ha chans på fisk, Upp i ottan.

Flugströmmen är egentligen färdig för stängning nu, men vi har inte stängt den ännu. Det finns folk som har rest från andra länder hit bara för att fiska där och absolut vill så det är svårt att neka. Vi har gjort allt vi kan göra med kallvattenledning från odlingen till strömmens intag. Vi har även släppt fisket där från kl 4 på morgonen, och bevisligen hugger fisken där på morgonkvisten. Det var 21 grader där vid 8-tiden i morse.

Vi vill slå ett slag för eldningsförbudet. Absolut ingen eldning i området just nu. Det räcker med en gnista för att det ska bli allvarliga konsekvenser. Det har varit åtminstone 3 bränder i kommunen denna veckan. Så grillning får enbart ske på fast eldplats med grillkol enligt de regler länsstyrelsen fastslagit. Engångsgrillar är förbjudna. Medhavd klotgrill är det bästa. Hade jag fått bestämma så hade inte ens det varit tillåtet. Så allvarligt är läget! 

Skitfiske på er!

Håkan