Ovanligt lite folk i omlopp denna helgen. känns lite konstigt när man är van vid att lördagarna är fullknökade. Det brukar vara lugnt här de 2 veckorna innan midsommar så det är inte konstigt, men man reagerar ändå.

Vi är inte sysslolösa för det. En pump i odlingen kalvade i veckan så det blev till att inhandla en ny. Sen upptäckte vi att ett träd har blåst omkull och klockrent förvandlat dasset vid lilla kroksjön till kaffeved. Tur ingen satt där när det hände!

23 kvm stugorna håller på att bli målade utvändigt och sen har vi ju hur mycket gräsröjning som helst runt camping och sjöar. Vi har gräsröjt vid flugströmmen i veckan, så nu ser det riktigt trevligt ut.

På tal om flugströmmen så var det riktigt bra fiske där i går eftermiddag. Det regnade ju på förmiddagen här rejält, men sen efter middag så blev det riktigt bra väder. Då kom även fisken i gång. Det var 2 fiskare bara igår, och när jag pratade med den ene på seneftermiddagen, så hade han vänt 8 fiskar under eftermiddagen på en haröre nymf och den andre hade också fått flera fiskar.

Det var riktigt roligt att höra med tanke på hur trögfiskat det har varit sista 2 veckorna. Även i sjöarna ställs det lite högre krav på fiskaren. man kan väl lugnt påstå att vi har gått in i “Juli-fiske” fastän det bara är juni ännu. Dags att rätta mun efter matsäck och prioritera de lite större sjöarna med båt. Fiska på 3-5 meters djup, gärna med wobbler eller sjunklina. Bottenmete med power bait bör också fungera bra.

För flugfiskaren är ju sommarklassikern dagtid sjunklina och Booby eller en Muddler det som brukar fungera bäst. Tyvärr, så har det inte vakat speciellt bra senaste veckan, vilket får mitt torrflugehjärta att gråta lite. Men, rätt vad det är så vänder det igen. Det går ändå att ytfiska på morgnar och kvällar om man vill. Det gäller bara att ha lite tålamod, observera och använda huvudet. Det är alltid någon fisk som patrullerar strandkanten eller håller koll på ytan även om de inte vakar aktivt. Björngylet brukar vara den sjö som är mest vakvillig. Varför vet jag inte. I Gategylet brukar fisken gå på födosök inne i näckrosbältet. Man kan se ibland hur en näckros  darrar till. Då är det en fisk som äter insekter på stjälkarna. Det brukar löna sig att fiska nymf i näckroskanterna. Fast det kan bli en lustiger dans när fisken väl har tagit.

Peter fick en Öring till i västra harasjön häromdagen när han metade abborre med levande småfisk. Det är lite komiskt tycker jag att öringarna verkar så specialiserade på småmört. De borde ju hugga på drag och wobblers också.

En av våra långliggare på campen, Heikki, fiskar alltid i Dammets Gyl med sjunklina och Booby med gott resultat. Undrar om han någonsin har gått bom där? Jag måste fråga honom.

Tightlines!

Håkan