Det är naturligtvis många som kommer in och vill ha ”expertråd” i värmen. Det är inte så lätt att stå här bakom disken och redogöra för vad som funkar ute vid sjöarna just idag, men man får göra sitt bästa. Det känns bra när man ibland lyckas hjälpa någon rätt.

Vi hade några killar här denna veckan som hade klara problem att få fisk. De var spinnfiskare och var rätt förtvivlade efter ett par dagars fiske. Jag bad dem hyra en båt samt fiska med små wobblers på frivattnet på 3-5 meters djup eller fiska med sjunkande bombarda och en svart Wolly Bugger  sakta och djupt. Det visade sig vara melodin. Dagen efter kom de lyckliga in och berättade att de fått 3 på wobbler och 2 på bombarda.

Så jag rekommenderade det till några holländare som bor här och de har haft fint fiske på wobblers lite överallt i sjöarna. Speciellt stump Jumpers och Hot`n Tot har fungerat fint.

Spinnfiskare tänker ofta inte på att det går att fiska fluga med spinnspö, någon form av kastdobb och fluga. Idag finns det en alldeles utmärkt metod som kallas Bombarda fiske eller Spirolino fiske. Det är en sorts kastdobb som finns i flytande och sjunkande varianter. På det viset kan även en spinnfiskare använda fluga. Metoden får  dock inte användas i flugfiske sjöarna.

Det kan vara ett tips så gott som något. Tänk gärna utanför gängse ramar och pröva er fram.

Tightlines!

Håkan