Denna vecka har vi satt ut öring i alla de vanliga P&T sjöarna. Vi brukar sätta ut några lass med öring under sommarmånaderna varje år. De är i bäst kondition då. På hösten ska de leka och på våren är de ofta utlekta och i sämre kondition. Därför lämpar det sig bäst att sätta ut dem vid denna tiden.

Vi går med stormsteg in i juli månad och det vi brukar benämna  “turistsäsongen”. Vi har i regel aldrig fullt i stugor och på camping under semesterveckorna utan lite halvfullt hela tiden. Under vår och höst är det ju oftast invasion på helgen och lugnare i veckorna, men under sommaren blir det lite halvfullt varje dag. Spelar ingen roll om det är måndag eller lördag.

Under sommarmånaderna förändras fisket. Det blir annorlunda. Vi brukar benämna Juli fisket som “trögt” & “dåligt”, och det stämmer att det ofta kan uppfattas så. Det inträffar s.k. dö-perioder, då sjöarna ligger liksom öde och man ser ingen aktivitet alls. Det blir svårare att leta upp fisken och att få den att hugga. 

Jag skulle egentligen inte vilja kalla Juli-fisket för dåligt. Jag föredrar att säga att det är annorlunda jämfört med vår och höstfiske. Ofta handlar sommarfisket om att ge sig ut i de lite större sjöarna med båt och ner på djupet på frivattnet under dagtid. Finns det någon ytaktivitet så sker den oftast på tidiga morgnar och sena kvällar. Allt beror på hurdan sommar vi får. Ibland är fisket riktigt bra mitt i sommaren om man bara fiskar lite djupare. Man bör också variera sitt fiske och leta sig fram till den metod eller det bete som fungerar för dagen. Det kan nämligen växla från timme till timme.

Många förstår inte det här. Det kommer ibland in folk som fiskat ett par dagar och påstår att det inte finns fisk i sjöarna. Ingen fisk har visat sig och de har minsann prövat allt. Dessutom kan de alltid fiska också, och får de inget så finns det ingen fisk…punkt slut! Att vi sen sätter ut närmare ett ton fisk totalt i veckan spelar ingen roll. 

Tyvärr så vittnar attityden om att man egentligen inte begriper sig på fiske alls. Enligt min erfarenhet, så får man inte alltid fisk varje gång man fiskar. Åtminstone får inte alltid jag det, men jag börjar misstänka att jag är rätt så ensam om den erfarenheten. Skulle jag få fisk varje gång så tror jag att jag hade slutat fiska. Spänningen hade försvunnit för mig. Just utmaningen att överlista svårtrugad fisk är det som gör fisket intressant. Därför älskar jag sommarfisket. Det är under perioden maj – augusti som jag förlägger 80 % av mitt fiske. Då är insektslivet i gång och eftersom jag helst fiskar med fluga och då med nymfer eller torrfluga, så är det optimalt för mig. Får jag alltid fisk? Nej, men tillräckligt ofta. Dessutom så gillar jag att det är fint och någorlunda varmt när jag fiskar. Det är en del av njutningen. Men, vi är alla olika. För många verkar bara antalet kilo räknas.

Jag skulle önska att alla som besökte oss alltid fick fisk, men så fungerar det tyvärr inte. Det är nog lika omöjligt som att vi får fred överallt på jorden.

Håkan