Det finns ju några frågor man får ett antal gånger varje dag. En av dem är just denna, – är fisket bra nu eller hur är fisket just nu? Här försöker man svara så ärligt man kan utifrån sin egen erfarenhet och tycke. Problemet är att det beror på så många faktorer och vilket man själv tycker är bra eller inte. Därför kan man bara svara rent generellt. Det kan vara hur bra fiske som helst, men det innebär inte att alla får fisk. Man kan alltid misslyckas. Ibland är det kalasfiske för t.ex. flugfiskaren, men spinn och mete känns hopplöst. ibland är det mete som dominerar, men kanske bara med ett visst bete. Det inträffar också att spinnfiske är nummer 1, även om det är mer sällan. När det gäller spinn så gäller det också att hitta rätt drag eller spinnare för dagen. Även när det är bra flugfiske så innebär det inte att alla lyckas. Är det torrfluga, nymf eller streamer? Är det högt eller djupt? Det gäller ofta att ha rätt fluga då fisken kan bli väldigt selektiv. Ibland växlar det under samma dag. Sen har vi andra faktorer som spelar in, som väder, vind, åska, regn, lågtryck, högtryck, vattentemperatur etc. Som ni förstår är det en hopplös fråga att svara på.

Grunden är alltså att det egentligen för det mesta är normalt fiske. Det gäller bara att hitta rätt. Rätt bete, rätt djup o.s.v. Hitta fisken helt enkelt. Ibland är det så att det nästan inte spelar någon roll vad man fiskar med. Fisken hugger på det mesta, eller så hugger fisken nästan inte på någonting. Sen får vi inte glömma det här med att fisken kan ha olika huggperioder. Man kan fiska en hel dag och det känns helt dött, men så plötsligt får man ett par tre fiskar på en halvtimme. Sen är det dött igen. Fisken har alltså olika tider beroende på hur dagen ser ut då den är aktiv eller oaktiv.

Visst låter det här förvirrande? Det är det också. Alltså inte lätt att svara på frågor som , – vad hugger fisken på idag? – Vilket drag ska jag använda? – Hur är fisket nu? Ibland vet man vad som funkar bra just nu, men ofta inte. Man refererar till andra man pratat med just den dagen och vad de har fått på och hur det burit sig åt? Man kikar på rapporterade fångster i förhållande till hur mycket folk man har här och får en känsla av att det är rätt bra just nu eller tvärtom.

Så hur är fisket just nu? Skulle vilja säga att det rent generellt är rätt bra. De senaste veckorna rent av riktigt bra. En dipp dock de senaste dagarna, som man lugnt kan hänvisa till det ostadiga väder som dragit in. Därmed inte sagt att man inte kan ta fisk här trots vädret. En del lyckas jättebra. Men rent generellt märks det på fångsterna och de man pratar med att det blivit knepigare att hitta rätt några dagar nu. Men det kan vända fort. Maj månad är en fantastisk fiskemånad, så varmt Välkomna!

Håkan