Från och med måndag 7 augusti så går vi tillbaka till ordinarie tider i flugströmmen, dvs 7.00 – 22.00. Under sommaren har det ju varit tillåtet att börja kl 4.00, men det är alltså slut på det nu. Vattentemperaturen ligger runt 17 grader och fisket blir allt bättre.

Fisken vakar fortfarande bra i sjöarna, speciellt på morgnarna, och har de senaste dagarna varit rätt selektiv, vilket i alla fall när fisken är igång, gjort spinn och metarna lite frustrerade.

Det är så här, att till 70 % är det nattsländor som kläcker här hos oss. Därför är det oftast dem som fisken specialiserar sig på. Antingen tar de pupporna när de är på väg upp mot ytan, eller så tar de kläckarna i ytfilmen, eller färdig nattslända (Dun). Visst kan det vara lite andra kläckningar ibland och svärmningar av flygmyror mm, men till 70 % nu på sommaren så är det nattslända i något stadie som gäller. Oftast pupporna faktiskt. Jag tror t.o.m. att booby fisket ofta av fisken tas för stigande nattsländepuppor antingen man kör dem med flytlina och sjunktafs eller ren sjunklina. Pupporna stiger från bottnen upp mot ytan ett antal gånger innan den lyckas bryta igenom ytfilmen, och är då ett lätt och begärligt byte för fisken. Så när fisken specialiserar sig och är selektiv, testa nattsländor i något stadie.

Skitfiske!

Håkan