Så har man varit tillbaka igen några dagar. Peter och jag var i Tyskland över Pingsten. Pingsten var en bra helg med mycket folk i omlopp, vad jag fick höra. Måndagen började bra med en pump som kalvat i en av avloppsbrunnarna. Något “snille” hade tydligen spolat ner flätlina och en kondom i toaletten. Naturligtvis snurrade det in sig i pumpen med följd att den brände. Det är tur att man inte får tag i personen som gjorde det för då hade man gjort sig olycklig. Ett riktigt “skitjobb” var det, i alla fall.

nationaldagen och fram tills idag har det varit rätt lite med folk, och vi går in i en lite lugnare period nu fram tills midsommar. Det brukar vara så med skolavslutningar och annat. Vädret är inte heller det bästa ur vädernjutarnas synpunkt. Men det är bra för oss alla. Vi behöver mycket regn både för grundvatten, syresättning, få ner vattentempen mm.

Hann med någon timmes fiske i Flugströmmen i går kväll. Har ett par tyska vänner som är där, och gjorde dem sällskap en stund. Tyvärr, blev fisket avbrutet av att det kom en hund som jag fick ta hand om. Tog resten av kvällen att spåra ägaren. Hunden hörde hemma ett par mil från Flugströmmen. De hade inte ens märkt att han var på turné.

Däremot han jag göra en intressant upptäckt när det gäller fisket i strömmen som jag vill dela med er. Fisket i Flugströmmen har ju gått in i sommarfas. Temperaturen blev ju lite för hög för ett par veckor sen och fisket blev trögt. Nu är tempen bättre men fisken är riktigt svårflörtad. Mina tyska vänner var riktigt frustrerade  av att ha gått där hela dagen utan ett hugg. Fisk såg de överallt men den ville inte ta. Ofta följde de bara efter flugan men rörde den inte.

Jag började med uppströms nymffiske. Började med en rejält förtyngd haröra som dansade fram över botten. Saken är den att där på kvällen så såg man fisk som stod i strömmarna och definitivt åt något. Man kunde med andra ord ägna sig åt sightfishing. Väldigt roligt, spännande och frustrerande. De tog däremot inte min nymf. Försökte med en torrfluga, men icke. Fisken lät den bara lugnt flyta förbi. Prövade en streamer och fick en reaktion på så sätt att fisken tittade på den och följde efter ett par gånger men tog inte. Sen struntade den blankt i den och bara flyttade sig lite.

Nej, fisken åt något och stod högt i vattnet, alltså måste det var nymf som gällde. Kom då på att min första nymf fiskade ju vid bottnen. Här stod fisken högt och plockade något i yttrakten. Satte på min egenkomponerade “lille svarte” nymf, oförtyngd. Kastade uppströms förbi fisken, lät den sjunka lite och strax framför fisken lyfte jag nymfen så den steg upp mot ytan. Då kom fisken blixtsnabbt och hugget var ett faktum. Sen hände det här med hunden så jag hann inte fiska mer.

Poängen är att fisken stod högt och tog nymfer i yttrakten och när jag lyfte nymfen framför fisken så imiterade det en nymf som var på väg upp mot ytan för att kläckas och det var det som var intressant för fisken. Tror inte mönstret var det viktiga utan presentationen. Det kan vara ett tips åt trögfiskad fisk i flugströmmen.

Tightlines!

Håkan