Det är en hel del ytaktivitet på fisken just nu. men nästan enbart på dagtid. På kvällarna ligger oftast sjöarna blanka. Fast det är konstigt. I en sjö kan det vaka febrilt under en period medans nästa ligger öde samtidigt.

Ett har de dock alla gemensamt. Det är små flugor som gäller. Under de perioder fisken är igång i ytan så tar de smått. Antingen det är torrflugor eller nymfer så ska man ner i storlek 14, 16 eller t.o.m 18. Fjädermyggpuppor, nattsländor, myror, getingar mm. 

Glöm bara inte bort att anpassa tafsen. Det funkar inte med för grov tafs. naturligtvis kan man inte köra med alldeles för tunn tafs, då ryker den i hugget, men det funkar inte heller med för grov. Jag rekommenderar 0,17 – 0,20 i de vanliga sjöarna. I storfisksjöarna något grövre t ex 0,23. Mjukt spö och inte för hårt ställd slirbroms, så inte tafsen ryker i hugget som kan vara väldigt explosivt.

Spinnfiskarna och metarna har det betydligt trögare. Fisken är inne i en period när den stundtals blir väldigt selektiv och nästan enbart tar på flugor. Min rekommendation till spinnfiskare är att testa en idag halvt bortglömd metod, nämligen spinnfluga.

När fisken är ytaktiv, kör med flytande bombarda, kastdobb eller kastkula och en liten nymf eller liknande. Tänk även här på att inte ha för grov tafs. Spinn in väldigt sakta. Håll hela tiden kontakt med flugan och var beredd.

När fisken inte vakar, ta bort krokarna på ett skeddrag och bind på en liten fluga (t ex nymf) som upphängare ca 50 cm framför eller efter draget. Spinn in som vid vanligt spinnfiske. Det kan löna sig!

Skitfiske!

Håkan