Hade en intressant upplevelse i helgen. Var ute och ägnade mig åt lite ”familjefiske” med bekanta. Spinn och mete gällde. Vi prövade allt möjligt. För barnens del så gällde mete med toppknutet spö och räka. Resultatet var intressant. På vanligt spinn och kastmete/bottenmete blev det en tappad fisk. På barnens mete blev det 2 regnbågar och 3 tappade. Fisken gick väldigt nära land. I näckrosbältena runt bryggorna. Men det riktigt intressanta var att de struntade i större beten och istället tog på små, små krokar (strl 14) med kanske 10 mm räkbitar avsedda för mört.

Vi har fått flera liknande rapporter den sista tiden. Fisken går och rotar i strandkanterna och äter allt möjligt av småkryp och insekter. Egentligen har vi varit med om det rätt ofta. Vi metar ibland mört med småkrokar och 1 maggot för att ha till gädd och abborrefiske. Vi får ofta regnbåge då.

Mitt tips till er, kära fiskare, är att för tillfället kanske lägga bort de stora betena och finlira längs strandkanterna med riktigt små beten och krokar. Verkar vara effektivt. För flugfiskaren gäller då smånymfer och tunn tafs.

Tightlines!

Håkan