Hej sitter i receptionen klockan är ungefär halv 9. Det är fortfarande halvskumt ute. Två veckor till sedan vänder det mot ljusare tider igen kanske även på flera sätt . Måhända får vi pandemin under kontroll en bit in på det nya året det vore ju en välsignelse.

Jag var runt i norra delen av området och spanade på nya vatten. Det börjar bli lite trångt i kostymen ett par nya vatten  hade suttit fint. Vi ska få besök av  fiskeansvarig för regionen på Sveaskog på Torsdag. Det verkar dock som om de flesta sjöar av intresse ligger på privat mark. Det är ju inget som hindrar att vi arrenderar in privata vatten . Det är lite svårt bara att få reda på fiskerätterna i dessa sjöar. Är det samfällt fiske så kan vi inte få tillgång till vattnet. Det ligger rätt många fina sjöar där uppe med bra tillgänglighet.

Jag börjar att surna till när det gäller kalkning av våra sjöar. Om jag fått rätt information så är våra vatten inte med denna omgång heller. I så fall så är det skandal. Våra fiskesjöar är ju de enda av kommersiellt intresse i Olofströms kommun. Jag vet ju att t.ex Vielångens vatten till stor del kommer ifrån de starkt försurade Buskagylet och Abborragylet, Döragylet och Kalvagylen avvattnar till Lilla kroksjön osv allt hänger ihop och alla vatten tillhör ju Skräbeåns vattensystem. Det som retar mig mest är att ingen information om aktuell kalkningsplan kommer oss tillhanda. Vi har ju ekonomiska resurser nog att köpa in oss på några tiotals ton kalk . På länsstyrelsen slår man sig för bröstet och framhåller att man har reviderat kalkningsplanen med hälften. Tänk vad pengar vi kortsiktigt sparar på det, vilka konsekvenser det får i det långa loppet bryr man sig inte så mycket om. PH värden i all ära men det är faktiskt alkaliniteten som är det viktiga i sammanhanget en riktig surstöt i en sjö med ett PH-ras till följd får ödesdigra  konsekvenser för vitfisk och kräftors reproduktion. Den dag vi har fasat ut de fossila bränslena kan vi fasa ut även kalkningarna men fram tills dess måste vi hålla igång denna konstgjorda andning. Lita på att jag kommer att följa upp detta.

Det har kommit förfrågan om det går att fiska i våra special sjöar fast vi har tagit upp båtarna. Det går naturligtvis bra. Ni bokar via mail eller vardagar per tel 0454-47050

Hälsar Peter.