Som alla har märkt så har vi haft en sommar som saknar motstycke åtminstone i modern tid. Det har medfört stora konsekvenser på alla möjliga områden i vårt samhälle. Även för oss. Det har varit svårt att få tag på fisk med storlek vilket lett till att fisken rent generellt har varit mycket mindre i år. Alla odlare har drabbats. I bästa fall har de haft några månader helt utan tillväxt, men flera har också drabbats av fiskdöd. En del har blivit av med tonvis med fisk. Vi har en odlare som blivit av med hela höstens fisk samt hela nästa års fisk.

Många har kämpat för att bara klara livhanken på fisken med upp till 25-26 grader varmt ner på 5-6 meters djup. Följden blir att fisken också drabbas av olika bakterier och sjukdomar. Karplus, flexibacter, costia, svamp mm som angriper huden på fisken. Inte nödvändigtvis dödliga saker i sig, men det påverkar definitivt hur fisken beter sig, huggvillighet, ätande mm.

Vi har ändå klarat oss rätt lindrigt i för hållande till många andra. Det har som sagts, märkts på storleken på fisken i sjöarna. Däremot har vi haft gott om storfisk hela året till strömmen, Mjöldrängen och Hallagylet. Fram tills nu det vill säga.  Nu kommer konsekvensen av sommaren i fatt även oss. Storfisken kommer tyvärr att bli mindre än normalt framöver. Det finns ingen att få tag i. Vi jobbar och har jobbat febrilt sista 2 veckorna för att få tag på fisk som håller storlek, men det finns ingen som har.

Vår egen stora fisk är inne på sista självande fiskarna och det kommer ett lass hem idag som tyvärr blir rejält mindre i storlek. Det är fisk mellan 1 och 2 kg. Så ser verkligheten ut för vår del och vi vill meddela er alla vad som gäller framöver i storfisksjöar och Flugströmmen. Det finns en hel del stor fisk kvar i sjöarna och Flugströmmen eftersom de inte har varit så jättehuggvilliga på ett tag, men de som sätts i från och med idag blir mindre. Förhoppningsvis är de lite huggvilligare än de riktigt stora. Vi fortsätter sökandet efter att få tag på lite större fisk, men det ser inte ljust ut. Fast tillväxten är bra nu så allt eftersom kommer de att öka i medelvikt förhoppningsvis.

Sen vill vi påpeka att bara för att Länsstyrelsen hävt eldningsförbudet så får man inte hålla på att elda överallt och hursomhelst. I början av veckan var Brandkåren i området och släckte en markbrand. Idag fick en av våra gäster släcka en markbrand vid Hallagylet. Vi vädjar till alla att följa reglerna. Eldning får endast ske på fast grillplats med grillkol inom området. Att någon har lagt ihop några stenar på marken är ingen fast eldplats. Bara av oss i ordningsställda eldplatser gäller eller medhavd egen riktig grill.

Håkan