Redan vid halv nio tiden i morse stod det en glad fiskare här i receptionen och ville lösa nytt kort i Hallagylet. Han hade tagit full pott med topp på 4,5 kg. Han kom in för en stund sen och rapporterade 3 fångade till. Receptet var flytlina, sjunktafs och en röd Masken(fluga). Fisken tog alltså högt på stor fluga.

Det stämmer med min egen iakttagelse i flugströmmen härom dagen när jag äntligen tog mig tid att gå dit och pröva. Jag fiskar ju helst med smått, torrfluga eller nymf, och jag var helt inställd på att det skulle fungera med en riktigt liten nymf. Men icke. Insåg att fisken inte var intresserad alls av att äta aktivt. Satte på en orange zonker och började nöta. Resultatet blev 2 hugg och någon som följde efter på någon timmes fiske. Det som gällde var alltså att locka eller provocera fisken till hugg. Kan vara ett tips till den stora fisken?

Jag skrev ju i förra veckan om konsekvensen av sommaren och problemen med att få tag på stor fisk. Under helgen som gått har vi levt på en blandning av den riktigt stora fisken och de lite mindre på mellan 1 och 2 kg, men nu har vi glädjande nyheter då 1,5 ton storfisk är på väg in under morgondagen. Det känns riktigt skönt och innebär att vi är på banan igen.

Höstfisket i de vanliga sjöarna får betecknas som normalt. Vissa dagar riktigt bra och andra sämre. Det följer som vanligt vädret. Anmärkningsvärt är, hur bra spinnfisket har varit på sista tiden? En notis här är att det har varit framgångsrikast med lite större spinnare. Kan också vara ett tips att testa?

Skitfiske på er alla…

Håkan