Vi är ju inne i torrflugefiskets förlovade tid sedan några veckor tillbaka. Juni är en fantastisk månad för ytfiskaren. Insektslivet kommer igång på allvar och vattentempen har ännu inte nått 20+. I sjöarna vakar det riktigt bra stundtals. Då gäller det att vara med. Men, det jag först och främst tänkte på här, är Flugströmmen. Det vakar aldrig mycket i flugströmmen, men det betyder inte att det inte går att fånga fisk på torrfluga. Har själv testat många gånger genom åren. Speciellt nu i juni. Peter & jag hade en tid då vi alltid åkte dit på kvällarna i juni vid ca 8-tiden och fiskade fram till 10. Enbart torrflugefiske. Vi fick nästan alltid fisk. En streaking caddies, rackelhanne eller europa 12:a i strömkanterna resulterade oftast i en eller flera fiskar. Jättehärligt fiske!

Det är nu vid denna tiden som det fungerar bra. Vissa år fungerar det också riktigt bra i augusti när vattnet börjar kyla ner igen. I alla fall, jag började tänka på detta eftersom folk kommit in berättar att det börjar bli svårt att fånga fisk i strömmen på streamers. Jag har då rekommenderat att de går ner i flugstorlek och testar med nymfer och mindre flugor, vilket brukar vara melodin när fisken ratar de stora flugorna. Sen lägger jag till förslaget, – glöm inte testa med torrfluga!

Därför vill jag påminna alla om detta, vare sig du fiskar i sjöarna eller strömmen. Stå inte bara och nöt på som vanligt med stora streamers. Vill inte fisken ha det just när du är här, så sadla om till nymfer, eller pröva på torrfluga. Speciellt, framåt kvällningen, men det är ingen regel som är huggen i sten, utan kör på.

Håkan