Så har vi haft fullt kaos på Nytebodavägen ett par dygn. De har jobbat dygnet runt. Det var inte lätt att ta sig igenom. Själv körde jag fast häromkvällen. Vi hade husvagnar som skulle åka hem igår, men fick stanna tills idag. Nu går det nämligen fint att köra där igen. Det finns sträckor som inte är asfalterade än, så de dyker väl upp nästa vecka och gör det. Fast över helgen ska det inte vara några problem att köra i området. Så varmt Välkomna!

Vi har haft mycket att stå i denna veckan, och det har varit svårt att få till ett inlägg om fiskeläget. Så jag får passa på nu. Det har ju varit lite diskussion runt flugströmmen och det här med att bara en pump körs och vad det gör för fisket? Jag skrev ju att det går fint att fiska där ändå, och det gör det. Jag menade därmed inte att fisket har lossnat och är kanon, vilket somliga fått för sig. Jag menade att även om vi kör med en pump så är inte det i sig ett hinder för att fiska där. Tycker också att vi varit tydliga med att själva fisket där har varit trögt och svårfiskat ända sen vi drog i gång strömmen igen. Visst innebär det förändring av ståndplatser och fiskens beteende med bara en pump, men att det är det som gör att fisket skulle vara trögt köper jag inte en sekund. Vi har varit med om sådana perioder förr när vi har haft 2 pumpar i gång, så det är inget nytt. Dessutom så har det parallellt varit lika trögfiskat i Hallagylet och Mjöldrängen. Det är storfisken som har haft svårt att komma i gång efter sommaren. Varför vet vi inte? Vi hade t.ex. förra lördagen ett abonnemang i Mjöldrängen med över 30 utsatta fiskar utan att de lyckades fånga en enda. Det är ju egentligen katastrof för oss när det inträffar, för det ifrågasätts direkt om vi har satt i fisk.

Vi fick ett mail i förrgår från en kille som fiskade i Hallagylet förra lördagen och söndagen. han skriver att det var jättetrögt tills han kom på att fisken gick i ytan och fick den att hugga på en illgrön streamer precis under ytan. Ibland är fisken trög. Det är inte så att fisken har slutat äta. De specialiserar sig bara på något och blir enkelriktade i sitt ätande. Hittar man inte rätt då och knäcker koden så blir man utan fisk. I strömmen tror jag också att det varit så. jag har inte hunnit dit och testa själv, men vet av erfarenhet att fisken där ibland ignorerar streamers helt och bara tar nymfer. Även om det har varit varmt och fisken långa stunder inte velat äta så kommer det stunder när de äter och då gäller det att vara på plats. Oftast med nymf.

Däremot kan vi berätta att det går på rätt håll, även om vissa enstaka dagar tycks säga emot det. De senaste 2 dagarna kommer rapporter om bättre fiske både från specialsjöarna och Flugströmmen. Det syns också på fångstrapporterna. Fisket är på väg äntligen att bli lättare, så ge inte tappt.

Kan också berätta att det dröjer ca 5 veckor tills vi får den nya pumpen och är tillbaks på banan fullt ut. Ni som är tveksamma att fiska i strömmen pga en pump, ring och boka om. Det är bättre det, än att ni ska vara missnöjda med er fiskeupplevelse.

Vi tror att november kan bli en riktigt fin fiskemånad i år om inte kylan slår till och funderar på att köra flugströmmen fram tills siste november på dagligbasis. Vi återkommer med det.

Fisket i de vanliga sjöarna har varit ovanligt bra. Speciellt flugfiskarna har haft fina morgnar med mycket ytaktivitet. En av våra långliggare hade ett fint torrflugefiske i Mellanbäckasjön i veckan på getingar. Även metarna och spinnfiskarna får bra med fisk. Visst finns det bättre och sämre dagar, men totalt sett är fisket bra just nu.

Ett problem som vi har levt med i år är storleken på fisken i de vanliga sjöarna. Den har ofta varit något nummer för liten. Tyvärr får vi leva med det ett tag som en konsekvens av sommaren. Alla odlare i hela Sverige har haft enorma problem med mycket fiskdöd och ingen tillväxt. Det finns de som fått hela årets och även nästa års fisk helt utslagna. Vi har klarat oss bland de bättre än så länge, men vi ser ju att vi får dras med konsekvensen av denna sommaren även nästa år. Men det ordnar sig alltid.

Varmt Välkomna!

Håkan