Redan mitten på oktober. Inte klokt vad det springer på. Det har verkligen varit intensivt här med mycket folk och mycket arbete. Men, det är ju så det ska vara. Totalt sett har det varit bra fiske sista månaden. Ibland för bra. Vissa dagar har det varit riktigt trögt dock och naturligtvis så finns det de som misslyckas helt. Det är tyvärr normalt. Ingen hade varit lyckligare än vi om alla fått fisk, för det betyder nöjda kunder, men det funkar inte så i praktiken.

Nåväl, fisken har ofta de senaste veckorna varit aktiv på morgnar och förmiddagar för att sedan gå i vila på eftermiddagarna. Det har varit den allmänna trenden. Sen har det inte alltid stämt, men rent generellt så har det varit så. Många dagar har det varit ytfiske, men vissa dagar ligger sjöarna som döda. Inget liv alls i ytan. Då har det varit djupfiske som gäller. Sjunklina och Boobies är väl det som funkat bäst då. Annars fungerar det fortfarande med landinsekter och nattsländor när fisken är ytaktiv.

Vi går nu in i den period då fisken blir väldigt strandnära i sitt födosök. I takt med att insektslivet avtar så är strandzonen den enda plats som de finner föda. Häromdagen gick de under uthängande träd och plockade det som trillade ner. Något att tänka på. Missa inte strandzonen. De kan röra sig på halvmeter djupt vatten stundtals. Själv har jag många gånger under denna period haft ett underbart fiske med en liten dränkt myra och nappindikator längs med strandkanterna.

Detta gäller naturligtvis även spinnfiskare och metare. Ni behöver inte alltid fiska långt ut och på djupet. Försök längs med stranden också. Visst kan fisken ibland bli kräsen och specialisera sig på något men rent allmänt är det så att i takt med att det blir mindre föda så blir fisken mindre kräsen och hugger på det de kommer åt.

Varmt Välkomna!

Håkan